Τα μπάνια στη θάλασσα αποτελούν αναμφισβήτητα τη χαρά μικρών και μεγάλων τώρα το καλοκαίρι. Παρά τη διασκέδαση όμως που μπορεί να μας προσφέρει η θάλασσα, δεν παύει από του να αποτελεί ένα επικίνδυνο στοιχείο της φύσης και απαιτείται μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφύγουμε διάφορα ατυχήματα, ειδικά όταν έχουμε μαζί μας μικρά παιδιά.
Γνωρίζουμε την παραλία
Αν σχεδιάζουμε να επισκεφθούμε κάποια παραλία μαζί με τα παιδιά μας, καλό είναι να προτιμούμε παραλίες στις οποίες υπάρχουν ναυαγοσώστες, ή τουλάχιστον παραλίες τις οποίες γνωρίζουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να προστατευτούμε από διάφορους κινδύνους. Θα πρέπει δηλαδή να γνωρίζουμε από πριν αν υπάρχουν βράχια, ή σημεία όπου το νερό βαθαίνει απότομα, ή αν η συγκεκριμένη περιοχή χρησιμοποιείται για θαλάσσια σπορ κτλ.
Εξοπλισμός
Ειδικά όταν έχουμε μαζί μας μικρά παιδιά, φροντίζουμε να πηγαίνουμε στην παραλία καλά προετοιμασμένοι και κατάλληλα εξοπλισμένοι. Δεν παραλείπουμε ποτέ το αντηλιακό, την κρέμα για τα τσιμπήματα, καπέλα, καθαρές πετσέτες και ρούχα για μετά το μπάνιο, σωσίβια και οτιδήποτε άλλο κρίνουμε ότι μπορεί να χρειαστεί ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του. Έχουμε πάντα μαζί μας πόσιμο νερό και αν θα μεταφέρουμε φαγητό, φροντίζουμε να το διατηρούμε σε κατάλληλη θερμοκρασία σε ειδικούς θέρμους.
Ώρες και προστασία από τον ήλιο
Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε στην παραλία κατά τις ώρες που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός, δηλαδή μεταξύ 11:00 και 16:00. Οι ώρες αυτές είναι απαγορευτικές για μικρά παιδιά και βρέφη. Εν πάση περιπτώσει, βάζουμε συχνά αντηλιακό στα παιδιά, καπέλο και ανοιχτόχρωμα ελαφρά ρούχα, αποφεύγοντας την άμεση επαφή του ήλιου με το δέρμα τους.
Επιτήρηση
Δεν αφήνουμε ποτέ ανεπιτήρητα τα παιδιά στη θάλασσα. Ακόμα κι αν τα παιδιά μας γνωρίζουν κολύμπι, ή φοράνε σωσίβια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να τα θέσουν σε κίνδυνο. Σε καμία περίπτωση αφήνουμε μικρά παιδιά στη φροντίδα μεγαλύτερων παιδιών.
Οδηγίες στα παιδιά
Πριν τη μετάβασή μας στην παραλία, καλό είναι να κάνουμε μία κουβέντα με τα παιδιά μας και να τους εξηγήσουμε τους διάφορους κινδύνους που κρύβει η θάλασσα και να τους δώσουμε κάποιες οδηγίες σχετικά με την ασφάλειά τους.
-θέτουμε όρια σε σχέση με την περιοχή που μπορούν να κολυμπήσουν
-εξηγούμε ότι δεν πρέπει να απομακρύνονται από εμάς, αφού σε παραλίες με πολύ κόσμο εύκολα μπορεί να χαθούν
-σε περίπτωση που νιώσουν άβολα μέσα στο νερό, να ζητήσουν βοήθεια
-να μην φωνάζουν βοήθεια για παιχνίδι ή χωρίς λόγο
-αν ακούσουν κάποιον άλλο να ζητάει βοήθεια να ενημερώσουν αμέσως κάποιον μεγάλο και να μην επιχειρήσουν να βοηθήσουν από μόνα τους
-να μην μπαίνουν στο νερό χωρίς να σας ενημερώνουν
-τα μπρατσάκια και τα φουσκωτά παιχνίδια μπορεί εύκολα να παρασυρθούν από τον άνεμο ή το κύμα και μαζί τους να παρασύρουν και τα ίδια τα παιδιά.