Mother helping her little daughter to draw
Picture of Δρ. Χαρα Παπαγεωργιου

Δρ. Χαρα Παπαγεωργιου

Βοηθάμε το παιδί μας να αποκτήσει επικοινωνιακές δεξιότητες

Η επικοινωνία αποτελεί μία από τις βασικότερες λειτουργίες στα πλαίσια της κοινωνικής πτυχής της ανθρώπινης ζωής και για να είναι αποτελεσματική, απαιτούνται συγκεκριμένες δεξιότητες.

Η επικοινωνία με τα παιδιά μπορεί πολλές φορές να είναι δύσκολη κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει συγκεκριμένες επικοινωνιακές δεξιότητες.  Εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας προς αυτή την κατεύθυνση θα τα βοηθήσουμε να επικοινωνούν καλύτερα με τους γύρω τους και να κοινωνικοποιούνται.

Οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την επικοινωνία με τα παιδιά σας και να τα διδάξετε να αποκτήσουν βασικές επικοινωνιακές δεξιότητες.

-Η επικοινωνία ξεκινά από τη μέρα της γέννησης ενός παιδιού. Το κλάμα ενός μωρού αποτελεί μία πρώιμη μορφή επικοινωνίας με τον κόσμο γύρω του και είναι απαραίτητο να ανταποκρινόμαστε στο κλάμα του μωρού, δείχνοντάς του ότι δεν το αγνοούμε.  Σ’ αυτά τα πρώτα στάδια, είναι σημαντικό να επικοινωνούμε με το μωρό μας με ήρεμη ομιλία, τραγουδάκια και αγκαλιάζοντάς το.  Αυτό θα αποτελέσει το πρώτο μάθημα για το πώς θα πρέπει να είναι η μεταξύ σας επικοινωνία.

-Κρατάμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά. Αν η επικοινωνία που έχετε με το παιδί περιορίζεται στα δικά σας δεδομένα χρόνου και σε θεματολογία που καθορίζετε εσείς, τότε αυτό θα αποτρέψει το παιδί από του να εκφράζεται και να επικοινωνεί μαζί σας για όσα το απασχολούν.  Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μας μιλούν ελεύθερα, ακόμα και για θέματα που εμείς μπορεί να μην θεωρούμε πολύ σημαντικά.

-Ακολουθούμε τις βασικές αρχές επικοινωνίας

  • Δίνουμε προσοχή στα λόγια του παιδιού και αποφεύγουμε τους διάφορους περισπασμούς κατά τη συζήτηση
  • Μοιραζόμαστε τα συναισθήματα του παιδιού γύρω από το θέμα της συζήτησης
  • Κατεβάζουμε το σώμα μας στο επίπεδο του παιδιού και το κοιτάζουμε στα μάτια
  • Είμαστε ευγενικοί και τηρούμε φιλικό τόνο
  • Αποφεύγουμε τις επικρίσεις, τις αρνητικές «ταμπέλες» και γενικά οποιεσδήποτε συμπεριφορές μπορεί να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του παιδιού
  • Δείχνουμε στο παιδί ότι το αποδεχόμαστε και αναγνωρίζουμε την προσπάθειά του να επικοινωνήσει μαζί μας
  • Ενθαρρύνουμε το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του
  • Βοηθάμε το παιδί να σκεφτεί από μόνο του λύσεις στα θέματα που το απασχολούν

-Για να ενθαρρύνουμε την επικοινωνία, χρειάζεται μερικές φορές να γίνουμε δημιουργικοί. Ένα αστείο είναι πολλές φορές αρκετό για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση.  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επικοινωνία δεν αφορά μόνο τη συζήτηση.  Επικοινωνία είναι και το γέλιο, το παιχνίδι, το τραγούδι και γενικά οποιεσδήποτε δραστηριότητες μοιράζεστε με το παιδί σας.

-Βιβλία, βιβλία, βιβλία. Το διάβασμα βιβλίων αποτελεί ένα από τα βασικότερα όπλα που διαθέτουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν επικοινωνιακές δεξιότητες.  Τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και να μάθουν να επικοινωνούν τις ιδέες, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους.  Η ταύτιση που συχνά νιώθουν τα παιδιά με κάποιον ήρωα τα βοηθά να αναπτύξουν την απαραίτητη για την επικοινωνία δεξιότητα της ενσυναίσθησης, καθώς και να αποκτήσουν κριτική σκέψη.

Μοιραστειτε αυτο το αρθρο

Ακολουθήστε μας
elGreek