Στην Κύπρο, το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών μας είναι παχύσαρκα.
Πότε όμως ένα παιδί θεωρείται ότι έχει ξεπεράσει τα όρια σε σχέση με το σωματικό του βάρος; Όταν το σωματικό βάρος ενός παιδιού υπερβαίνει κατά 20% το ιδανικό σωματικό βάρος του παιδιού, τότε το παιδί θεωρείται.
Η παχυσαρκία αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των παιδιών αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τη μετέπειτα ζωή τους, ως ενήλικες, συμβάλλοντας στην εκδήλωση διαφόρων ασθενειών, όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες και άλλα.
Είναι όμως πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η παιδική παχυσαρκία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ψυχολογική υγεία ενός παιδιού/ εφήβου και να αποτελέσει την αιτία για την εκδήλωση διαφόρων διατροφικών διαταραχών, χαμηλής αυτοεκτίμησης, κατάθλιψης κτλ.
Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που προκαλούν την παιδική παχυσαρκία; Στο μεγαλύτερο ποσοστό, το πρόβλημα οφείλεται στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής άσκησης, ενώ σε ένα πολύ μικρό ποσοστό, το πρόβλημα οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη δημιουργία του προβλήματος της παχυσαρκίας, όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, λόγω του συνδυασμού της κακής ποιότητας της τροφής που λαμβάνουμε και της έλλειψης σωματικής άσκησης.
Η διατροφή αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στη ζωή ενός παιδιού, αφού από τη διατροφή εξαρτάται η υγεία και η ανάπτυξη του παιδιού. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι πολλά παιδιά, αντί για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, λαμβάνουν τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, άλατος και λιπαρών, τροφές επεξεργασμένες και ανθυγιεινές, οι οποίες όχι μόνο μπορεί να προκαλέσουν παχυσαρκία, αλλά και να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του παιδιού και τη γενική υγεία και ευεξία του.
Από την άλλη, βλέπουμε ότι τα σύγχρονα παιδιά έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, κι έχουν καθηλωθεί μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτρέπει το κάψιμο των θερμίδων, με αποτέλεσμα η ενέργεια να συσσωρεύεται με τη μορφή λίπους στο σώμα, οδηγώντας το παιδί στην παχυσαρκία.
Πώς όμως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας προλαβαίνοντας ή /και αντιμετωπίζοντας την παχυσαρκία; Η απάντηση βρίσκεται στους δύο βασικούς παράγοντες που προκαλούν την παχυσαρκία και δεν είναι άλλοι από τη διατροφή και τη σωματική άσκηση.
Φροντίζουμε να έχουμε πάντα στο σπίτι φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ενώ αποφεύγουμε να έχουμε ανθυγιεινά σνακ.
Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να προτιμούν τις ωφέλιμες τροφές, αποφεύγοντας να τους δίνουμε τροφές που είναι επεξεργασμένες ή που περιέχουν ζάχαρη και αλάτι όταν είναι μωρά ή μικρά παιδιά.
Μαγειρεύουμε υγιεινά γεύματα και αποφεύγουμε τα τηγανιτά.
Όσο είναι δυνατόν ετοιμάζουμε στο σπίτι τα γεύματά μας και αποφεύγουμε τα έτοιμα ή και τα γρήγορα φαγητά.
Θέτουμε κανόνες και χρονοδιαγράμματα σε σχέση με τη χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών/ συσκευών.
Προτρέπουμε τα παιδιά μας να ασχολούνται με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κίνηση και σωματική άσκηση, όπως είναι τα διάφορα αθλήματα, ο χορός, το ποδήλατο, το παιχνίδι στην αυλή κτλ.
Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί δύσκολα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Συμβουλευτείτε τον/την παιδίατρό σας.