Το περιβάλλον ενός σπιτιού, μπορεί να καταστεί επικίνδυνο για ένα παιδί, ειδικά όταν δεν υπάρχουν και δεν τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας. Οι ακόλουθοι κανόνες θα πρέπει να διδάσκονται στα παιδιά, με σκοπό την προστασία τους από διάφορα ατυχήματα.
-Δεν παίζουμε με πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικές συσκευές και δεν πλησιάζουμε καυτά αντικείμενα ή αντικείμενα που περιέχουν καυτό νερό, λάδι και άλλες ουσίες.
-Δεν παίζουμε με αναπτήρες και σπίρτα, δεν ανάβουμε φωτιά και δεν πλησιάζουμε το αναμμένο τζάκι ή σόμπες
-Δεν σκαρφαλώνουμε σε έπιπλα
-Δεν πλησιάζουμε απορρυπαντικά και καθαριστικά
-Δεν αγγίζουμε και δεν λαμβάνουμε φάρμακα που υπάρχουν στο σπίτι
-Δεν αγγίζουμε/χρησιμοποιούμε αιχμηρά αντικείμενα, όπως μαχαίρια ή ψαλίδια
-Δεν σκαρφαλώνουμε σε παράθυρα ή στα κάγκελα της σκάλας ή του μπαλκονιού
-Δεν πλησιάζουμε και δεν μπαίνουμε ποτέ στην πισίνα χωρίς επίβλεψη ενήλικα
-Δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρικές συσκευές στο δωμάτιο του μπάνιου
Οι πιο πάνω κανόνες είναι ενδεικτικοί και εναπόκειται στους γονείς να θέσουν τους δικούς τους κανόνες ασφαλείας στα παιδιά τους, αφού λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος του σπιτιού τους.
Για να είναι όμως σε θέση ένα παιδί να αντιληφθεί τους κανόνες ασφαλείας και να τους τηρήσει, θα πρέπει οι γονείς να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους ισχύει ο κάθε κανόνας και ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες από τη μη τήρηση του κανόνα. Περαιτέρω, οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να υπενθυμίζονται πολύ συχνά στα παιδιά, τα οποία για να μάθουν και να εμπεδώσουν μία γνώση χρειάζεται συνεχής και συστηματική επανάληψη.
Αυτό που όλοι όμως πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι η ασφάλεια των παιδιών αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των γονέων ή του εκάστοτε προσώπου το οποίο έχει την ευθύνη για τη φύλαξη των παιδιών. Η ύπαρξη κανόνων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λόγο εφησυχασμού και δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε ποτέ σε σχέση με θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των παιδιών.
Αποτελεί δική μας ευθύνη να τοποθετούμε φάρμακα, καθαριστικά και άλλες επικίνδυνες ουσίες σε σημεία κλειδωμένα και μη προσβάσιμα στα παιδιά. Τα έπιπλα και άλλα βαριά αντικείμενα θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένα, με τρόπο που ακόμα κι αν ένα παιδί σκαρφαλώσει σε αυτά, να μην κινδυνεύει να καταπλακωθεί από αυτά. Ψηλά παράθυρα, μπαλκόνια και σκάλες θα πρέπει να καλύπτονται από προστατευτικό πλέγμα ή άλλα μέσα, έτσι ώστε ακόμα κι αν ένα παιδί σκαρφαλώσει σε αυτά, να μην κινδυνεύσει να πέσει. Αιχμηρά και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα ή ουσίες, όπως μαχαίρια, ψαλίδια, αναπτήρες, σπίρτα, πετρέλαιο, οινόπνευμα κτλ θα πρέπει να φυλάσσονται κλειδωμένα, σε σημεία απρόσιτα για τα παιδιά.
Επικίνδυνες γωνίες επίπλων, πρίζες, σκάλες και άλλα σημεία του σπιτιού, που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά, θα πρέπει να καλύπτονται ή να ασφαλίζονται ώστε να μην μπορούν να είναι επικίνδυνα.
Η ασφάλεια των παιδιών αποτελεί πρωταρχική έγνοια για όλους τους γονείς και δεν θα πρέπει ποτέ να εφησυχάζουμε. Ακόμα κι αν έχουμε διδάξει τους κανόνες στα παιδιά μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το θέμα της ασφάλειας αποτελεί πρώτα δική μας ευθύνη και σε καμία περίπτωση μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ότι ένα παιδί θα τηρήσει τους κανόνες αυτούς την κατάλληλη στιγμή.