Picture of Δρ. Χαρα Παπαγεωργιου

Δρ. Χαρα Παπαγεωργιου

10 Στρατηγικές Πειθαρχίας που πρέπει να γνωρίζει κάθε γονέας

Στη σύγχρονη εποχή η γονική μέριμνα έρχεται με ένα πραγματικά μεγάλο «πακέτο» απαιτήσεων! Καινούργιες προκλήσεις , νέες απαιτήσεις αλλά και επιπλέον άγχος είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς .

Οι έρευνες δείχνουν ότι γονείς με περισσότερες γνώσεις σχετικά με τη γονική μέριμνα (Child Trends, 2018) είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα που θα τους επιτρέψουν να επιτύχουν στο δύσκολο τους έργο.

Σε αυτό το άρθρο θα συνοψίσω τις καλύτερες στρατηγικές πειθαρχίας για παιδιά όλων των ηλικιών, από νήπια ως και τα μαθητικά τους χρόνια και έτσι θα σας βοηθήσω να κατανοήσετε και να εφαρμόσετε αυτές τις θετικές στρατηγικές τη  γονικής μέριμνας.

Ας ξεκινήσουμε:

  1. Δεν υπάρχουν κακά παιδιά, μόνο κακή συμπεριφορά

Εάν το παιδί σας έχει μια κακή συμπεριφορά ή προβεί σε μια πολύ αρνητική ενέργεια για παράδειγμα ενοχλώντας κάποιο άλλο παιδί, δεν πρέπει ποτέ να το αποκαλέσετε «κακό παιδί» ή «άτακτο αγόρι». Αντί αυτού, σταματήστε ότι κάνετε και μιλήστε του ευγενικά με ήπιο τόνο και χαμηλή φωνή. «Δεν πρέπει να ενοχλείς άλλα παιδιά « ή «Αυτό που μόλις έκανες είναι κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί» είναι οι ενδεδειγμένες φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

  1. Δείξτε του σωστά πρότυπα συμπεριφοράς

Πείτε του αναλυτικά τι και πως πρέπει να συμπεριφερθεί και παράλληλα ενισχύστε τα λεγόμενα σας δείχνοντας του στη πράξη το κοινά αποδεκτό μοτίβο συμπεριφοράς για αυτή τη περίπτωση.

  1. Να είστε σταθεροί στα λεγόμενα σας αλλά πάντα με κατανόηση

Το να εμφανίζετε κατανόηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε το παιδί σας να καταλάβει πως αισθάνεστε. Το παιδί σας λέει «Το ξεκίνησε πρώτος! Δεν μας δίνει τη μπάλα…» η ιδανική απάντηση είναι « Το καταλαβαίνω ότι θέλετε να παίξετε και δεν σας δίνει τη μπάλα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να τον πειράζετε. Μιλήστε του ώστε να παίξετε όλοι μαζί!». Φυσικά το παιδί σας δεν θα πειστεί με την πρώτη αλλά αν θέλετε να αλλάξετε τη συμπεριφορά του πρέπει πάντα να είστε υπομονετικοί και να μη χάνετε εύκολα τη ψυχραιμία σας.

  1. Χρησιμοποιείστε χρονικά όρια – time outs

Τα χρονικά όρια ή time outs αποτελούν μια εξαιρετική λύση για μια σύντομη περίοδο ηρεμίας και συλλογισμού του μικρού σας. Ως γονέας, πρέπει να του υπενθυμίσετε ότι αυτό δεν αποτελεί τιμωρία αλλά ένα τρόπο για να καθίσετε μαζί και να αναλογιστείτε τη συμπεριφορά του και τις πράξεις του. Βρείτε ένα απλό χώρο, ένα τραπέζι με δύο καρέκλες, καθίστε μαζί για 5-10 λεπτά ώστε να του δώσετε χρόνο να αναλογιστεί τις πράξεις του.

  1. Δώστε επιλογές

Αυτό δίνει στο παιδί σας μια αίσθηση ελέγχου και δεν θα νιώθει πάντα ότι του λέτε τι να κάνει. Για παράδειγμα,  κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού το παιδί σας μιλάει με άσχημο τρόπο σε κάποιο άλλο παιδί, μπορείτε να του προσφέρετε δύο επιλογές «Θέλεις να ζητήσεις συγνώμη από τη φίλη σου ή να πάμε να καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε;».

  1. Μετατρέψτε το πάθημα σε μάθημα

Το παιδί σας κατά τη διάρκεια μιας φιλικής παρουσίας, αρπάζει ένα παιχνίδι από κάποιο άλλο παιδί , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παραδείγματα ή προηγούμενες εμπειρίες για να το βοηθήσετε να καταλάβει το λάθος του. «Θυμάσε τότε που ο φίλος σου, σου άρπαξε το παιχνίδι; Σε έκανε να νιώσεις πολύ άσχημα. Όταν παίρνεις κάτι από κάποιον τον κάνεις να αισθάνεται πολύ άσχημα.» Με τη τακτική αυτή ενισχύεται η ευγένεια και η συμπόνια στο παιδί σας.

  1. Θέστε όρια και προσδοκίες

Το παιδί σας λατρεύει να παίζει βιντεοπαιχνίδια. Αυτό είναι υπέροχο, αλλά θα πρέπει να βάλετε όρια ενασχόλησης με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και πάντα να το συνδυάζετε με κάτι που πετυχαίνει. Σκεφτείτε το εξής  «Αφού τελειώσεις με τη καθαριότητα του δωματίου σου, θα πάμε να φάμε παγωτό!».

  1. Μην διατάζετε

Αντί να διατάξετε το παιδί σας να κάνει αυτό που θέλετε, υπάρχουν πιο αποδοτικοί τρόποι για να πετύχετε αυτό που σκέφτεστε. Το παιδί σας άφησε τα βρώμικα ρούχα στο κρεβάτι, αντί για «Βάλε τα τώρα στα άπλυτα», ξεκινήστε κάνοντας ερωτήσεις «Που βάζουμε τα άπλυτα μας;» τότε αφήστε το να απαντήσει και παρακινήστε το να κάνει τη διαδικασία.

  1. Μάθετε του να αναλαμβάνει ευθύνες και συνέπειες

Αν το παιδί σας αρνείται να ακούσει πεισματικά, τότε συνδυάστε την άποψη σας με μια συνέπεια. Αν έχει ένα αγαπημένο παιχνίδι ή μια αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή,  κόψτε του τη πρόσβαση σε αυτά αλλά ποτέ με αγενή και απότομο τρόπο.

  1. Επιβραβεύστε την ορθή συμπεριφορά

Η καλή συμπεριφορά πρέπει να επιβραβεύεται πάντα. Αυτό ενθαρύνει το παιδί σας να συνεχίσει αν συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο. Προσοχή: δεν μπερδεύουμε την ανταμοιβή με τη δωροδοκία.

Μοιραστειτε αυτο το αρθρο

Ακολουθήστε μας
elGreek