Beautiful happy baby with spoon sitting on highchair
Picture of Δρ. Χαρα Παπαγεωργιου

Δρ. Χαρα Παπαγεωργιου

Τι πρέπει να τρώει το μωρό μου ως 12 μηνών;

Πλήρης οδηγός διατροφής για μικρά μωράκια κάτω του ενός έτους.

Σαν  γονείς αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε τι, είναι η σωστή διατροφή των μικρών μας καθώς οι τροφές που καταναλώνει ένα μωρό στους πρώτους μήνες ζωής του είναι καθοριστικές για την μετέπειτα φυσιολογική εξέλιξη του αλλά και την υγεία του κατά τα επόμενα έτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει τις δικές του βασικές κατευθύνσεις αναφέροντας

« Τα βρέφη για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους θα πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά καθώς έτσι ενισχύεται η ανάπτυξη τους, το ανοσοποιητικό σύστημα και η υγεία τους συνολικά. Μετά την περίοδο των 6 πρώτων μηνών, θα πρέπει να λαμβάνουν ασφαλή και επαρκή συμπληρωματική τροφή καθώς αυξάνονται οι διατροφικές και ενεργειακές τους ανάγκες. Παράλληλα, ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί έως και τα 2 χρόνια ζωής ή και περισσότερο».

Οι στερεές τροφές λοιπόν, θα πρέπει να εισαχθούν στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των μικρών μας, μετά τους πρώτους 6 μήνες ζωής.

Ας δούμε πιο αναλυτικά σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο λήψης και τα ειδή των τροφών από τον 6ο μήνα και έπειτα:

  • Στερεές τροφές : Οι βασικές τροφές όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, λαχανικά αλλά και τα δυνητικά αλλεργιογόνα όπως αυγό, ίχνη ξηρών καρπών, λοιπά θαλασσινά μπορούν να εισαχθούν σιγά-σιγά και σταδιακά.
  • Σειρά εισαγωγής στις διατροφικές επιλογές: Δεν υπάρχει κάποια ενδεδειγμένη σειρά ωστόσο προτείνω οι πρώτες τροφές να είναι πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνες όπως κόκκινο και λευκό κρέας, αυγό και ψάρι.
  • Ποικιλία τροφών: Σημαντικό βήμα για την σωστή διατροφική συνήθεια του μωρού σας. Επιλέξτε τροφές με πολλές και διαφορετικές γεύσεις ώστε να προετοιμάσετε το μικρό σας για τη συνέχεια.
  • Φρούτα: Βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής των μωρών μας. Προτιμείστε να τα παρέχετε αλεσμένα ή σε μικρά κομμάτια και αποφύγετε τη μορφή χυμού.
  • Γάλα με/και χωρίς θηλασμό: Υπάρχουν βρέφη και μανούλες που δεν θηλάζουν αρκετά. Οι ανάγκες αυτών των μικρών, καλύπτονται με 2 γεύματα τροποποιημένου γάλακτος 2ης βρεφικής ηλικίας (πρωί + βράδυ) ενώ αποφύγετε να αντικαταστήσετε τα γεύματα στερεών τροφών με το γάλα. Στην αντίθετη πλευρά, τα βρέφη που θηλάζουν κανονικά μπορούν να συνεχίσουν τον μητρικό θηλασμό και παράλληλα να ενσωματώσουν και τις υπόλοιπες τροφές.
  • Γλουτένη: Πολύ συζήτηση αλλά και αρκετές μελέτες για το πολύ βασικό αυτό συστατικό. Σιγουρέψτε ότι δίνεται σωστές δόσεις και μικρές ποσότητες γλουτένης (σιτάρι, κριθάρι, άρτος κ.α.) στο βρέφος σας. Ιδανικά θα ξεκινήσετε να τα εισάγετε στο διατροφολόγιο του μετά τον 6ο μήνα και λίγο πριν τον 7ο.

Αφήνουμε τις αλεσμένες τροφές και πάμε στα μικρά κομμάτια: Σταδιακά θα πρέπει να αντικαταστήσετε τις αλεσμένες τροφές με ψιλοκομμένες και λίγο πιο μετά σε μικρά κομματάκια όπου το μωρό σας θα μπορεί να τις πιάσει με τα χέρια για να τις καταναλώσει μόνο του. Συνιστώ μετά τον 10ο μήνα ηλικίας του μικρού σας, να σταματήσετε την πολτοποίηση των τροφών καθώς υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για εμφάνιση προβλημάτων μάσησης και κατάποσης .

Μικρά tips που ολοκληρώνουν το πολύ σημαντικό θέμα της διατροφής των βρεφών μας έως 12 μηνών:

  • Αποφύγετε τις χορτοφαγικές διατροφές σε τόσο μικρή ηλικία.
  • Δώστε συμπληρωματική Βιταμίνη D στο βρέφος σας τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες ζωής.
  • Αυξήστε σταδιακά τις ποσότητες των μερίδων που καταναλώνει το βρέφος σας όσο περνάνε οι μήνες.
  • Ειδικά κατά το πρώτο έτος ζωής του μικρού σας, αποφύγετε αλάτι, ζάχαρη, μέλι και όλα τα τυποποιημένα φρουτοποτά-αναψυκτικά.

Μοιραστειτε αυτο το αρθρο

Ακολουθήστε μας
elGreek