kids-having-fun-on-the-sea-2021-04-06-20-50-53-utc
Picture of Δρ. Χαρα Παπαγεωργιου

Δρ. Χαρα Παπαγεωργιου

Ασφάλεια στο νερό: Τι πρέπει να γνωρίζουμε σαν γονείς;

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει πως οι καλοκαιρινές διακοπές και τα παιχνίδια στο νερό με ανεμελιά, όρεξη και ήλιο είναι οι αγαπημένες συνήθειες μικρών και μεγάλων;

Σίγουρα, εμείς σαν γονείς έχουμε και ένα άγχος παραπάνω! Η ασφάλεια των μικρών μας είτε στη θάλασσα είτε στη πισίνα, μας ωθεί στο να πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και φυσικά να έχουμε πλήρη επίγνωση που είναι τα μικρά μας καθ’ολη τη διάρκεια των παιχνιδιών τους!

Για τον λόγω αυτό συγκέντρωσα τους 9 βασικότερους τρόπους για να αποφύγουμε δυσάρεστα ατυχήματα και άγχη το φετινό καλοκαίρι:

  1. Συνεχής επίβλεψη. Προσπαθήστε να έχετε ξεκάθαρη εικόνα το που βρίσκεται το μικρό σας, αν είναι πολύ μακριά η κοντά στο νερό, μέσα ή βρίσκεται εκτός του ορατού πεδίου σας. Είναι πολύ εύκολο μέσα στην πολυκοσμία , ειδικά στις παραλίες που επιλέγουν οι γονείς, να μπερδέψετε το μικρό σας με άλλο παιδάκι παρόμοιας ηλικίας.
  2. Φοράμε πάντα μπρατσάκια ή μικρό σωσίβιο στα μικρά μας. Ως την ηλικία των 3 ετών, συνιστώ να υπάρχει και πάντα επίβλεψη άσχετα από το αν φοράνε ή όχι.
  3. Προσοχή στα κύματα. Τα πολύ μικρά μας παιδιά είναι εύκολο να παρασυρθούν από ένα χαλαρό κύμα ή να χάσουν την ισορροπία τους και να βρεθούν στο έδαφος.
  4. Μάθετε στα μικρά σας, να μην κολυμπούν με αντίξοες καιρικές συνθήκες ή με δυνατούς ανέμους. Θα έρθει η ώρα να ξαναμπούν στο νερό.
  5. Μην επιτρέπετε σε παιδιά κάτω των 12 ετών να απομακρύνονται στη θάλασσα χωρίς καμία επαφή είτε οπτική είτε αφής (για παράδειγμα κολυμπώντας δίπλα-δίπλα)
  6. Μάθετε στα μικρά σας να μην κολυμπούν ενώ έχουν φάει. Φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο η ποσότητα και η ηλικία. Για παράδειγμα, ένα μικρό παιδάκι κάτω των 8 ετών, δεν μπορεί να φάει ένα γεμάτο πιάτο φαγητό και να βγει για βουτιές.
  7. Προσέξτε την ηλικία της παρέας με την οποία τα μικρά σας κάνουν δραστηριότητες και περνούν το χρόνο τους στο νερό. Ακόμη και ένα αγνό ή απλό παιχνίδι μπορεί να αποβεί μοιραίο αν το μικρό μας δεν είναι σε ηλικία να ανταπεξέλθει.
  8. Βάλτε και τους υπόλοιπους γονείς στο παιχνίδι. Αν θέλετε να απουσιάσετε για κάποιο ελάχιστο χρόνο , για παράδειγμα κάποια φυσική ανάγκη ή ένα επαγγελματικό τηλέφωνο, εντοπίστε γονείς ή ενήλικες δίπλα σας και προσπαθήστε να συνεννοηθείτε μαζί τους για την ασφάλεια και επίβλεψη των μικρών σας.
  9. Μην αφήνετε τα παιδάκια σας να υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους και το νερό, είτε θάλασσα είτε πισίνα. Το παιχνίδι δεν σταματά ποτέ όμως μια πλαστική βάρκα με μικρά χωρίς επίβλεψη ή μια απότομη πλαγιά για βουτιές μπορούν να μετατραπούν πολύ γρήγορα σε εφιάλτη.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή πιστεύω πως όταν έχουμε τις καλύτερες πληροφορίες γινόμαστε και καλύτεροι γονείς για τα παιδιά μας, μην διστάσετε να ψάξετε και για υπόλοιπες πληροφορίες στο διαδίκτυο όπως για βασικά βήματα διάσωσης από πνιγμό ή συλλόγους που κάνουν μαθήματα κολύμβησης ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα θα δημιουργήσει μια σωστή και υγιή σχέση μεταξύ του μικρού σας και του νερού.

Μοιραστειτε αυτο το αρθρο

Ακολουθήστε μας
elGreek