Beautiful young happy family having fun spending sunny summer day camping in the backyard, parents playing with their children, throwing toy airplanes
Δρ. Χαρα Παπαγεωργιου

Δρ. Χαρα Παπαγεωργιου

Καλοκαίρι και παιδιά

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι προ των πυλών και ο ενθουσιασμός των παιδιών ήδη έχει αρχίσει και φαίνεται. Ήδη μιλάνε για μπάνια και παιχνίδια στην άμμο! Οι διακοπές και ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος των παιδιών, πολλές φορές αγχώνει τους γονείς.

 

Η δημιουργία ενός πλάνου θα βοηθήσει την οικογένεια να ανταπεξέλθει στις ανάγκες όλων των μελών της.

Οι κατασκηνώσεις για παιδιά είναι μια πολύ καλή ιδέα για να περάσουν εποικοδομητικά τον χρόνο τους, ενώ βοηθάει στην κοινωνικοποίησή τους.  Δεν έχουν, όμως, όλες οι οικογένειες την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε κατασκήνωση.

Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε ιδέες και συμβουλές για το πως να κάνετε τις καλοκαιρινές διακοπές ευχάριστες και διασκεδαστικές!

 

Δημιουργείστε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα ακολουθούν τα παιδιά καθημερινά. Είναι καλό να μην αλλάξετε πολύ τις ώρες ξεκούρασης και ύπνου γιατί ένα ξεκούραστο παιδί συνεργάζεται καλύτερα με τους γονείς και γκρινιάζει λιγότερο. Τα παιδιά λατρεύουν να βοηθούν τους γονείς τους. Η μαγειρική είναι ένας τρόπος να κάνετε κάτι μαζί ενώ η αίσθηση του ότι είναι παραγωγικά τους ανεβάζει την αυτοπεποίθηση. Αποφύγετε να τους δώσετε δύσκολες δουλειές και κυρίως μαχαίρι για να μην τραυματιστούν. Μπορούν να διακοσμήσουν το τραπέζι ή να πλύνουν τη σαλάτα.

 

Η μουσική και ο χορός θα τα βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια που έχουν ενώ βελτιώνει τη διάθεσή τους. Ταυτόχρονα μαθαίνουν πως κινείται το σώμα τους!  Εάν μένετε κοντά με κάποιους από τους συμμαθητές τους είναι καλό να κανονίσετε να συναντηθούν σε κάποια πλατεία όπου θα μπορέσουν να παίξουν με τους φίλους τους χωρίς το άγχος του σχολικού κουδουνιού. Από τη στιγμή που περνάνε τόσο χρόνο μαζί στο σχολείο είναι αναμενόμενο να τους λείψουν.

 

Εάν δε γίνεται να συναντηθούν, εξηγήστε το λόγο για τον οποίο είναι δύσκολο, αλλά μπορείτε να οργανώσετε μια βιντεοκλήση ώστε να μιλήσουνε διαδικτυακά. Είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία να τους δείξετε το σωστό τρόπο πλυσίματος των δοντιών ή των χεριών. Υπάρχουν πολλά βίντεο που δείχνουν πως να το κάνουνε όπως επίσης υπάρχουν βίντεο των 2 λεπτών για να γίνει το βούρτσισμα των δοντιών πιο διασκεδαστικό. Η ενασχόληση με τον κήπο ή απλά με φυτά που έχετε στις γλάστρες είναι ένας εύκολος τρόπος να μάθουν τα παιδιά σας πως να φροντίζουν κάτι.  Μπορείτε να τους αναθέσετε το πότισμα (υπο επίβλεψη) κάποιον φυτών τα οποία θα είναι ‘δικά’ τους.  Δείξτε στα παιδιά σας φωτογραφίες από όταν ήσασταν εσείς παιδιά. Είναι ένας όμορφος τρόπος να μοιραστείτε αναμνήσεις και εμπειρίες.

 

Ενημερώστε τα για τους κινδύνους του καλοκαιριού. Πείτε τους για τα ηλιακά εγκαύματα και για το πόσο σημαντικό είναι να φοράμε αντιηλιακό.  Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα, κάτι το οποίο θα τα ταλαιπωρήσει. Επίσης μπορούνε να πάθουνε ηλίαση ή θερμοπληξία κάτι το οποίο θα τους χαλάσει το παιχνίδι και την ξεγνοιασιά των διακοπών.

 

Η αφυδάτωση είναι ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει το καλοκαίρι. Ενημερώστε τα παιδιά σας για την σημαντικότητα του νερού. Αποφεύγετε να τους δίνετε πολλά αναψυκτικά γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη. Αν δεν πίνουν νερό συχνά, μπορείτε να βάλετε μια φέτα αγγουριού στο νερό τους και να τους το δώσετε (σε όσα παιδάκια μπορούν) με καλαμάκι. Πίνουν περισσότερο νερό έτσι!

 

Το καλοκαίρι είναι μια καταπληκτική περίοδος για να δημιουργήσετε με τα παιδιά σας καινούργιες συνήθειες και να επανεξετάσετε αυτές που ήδη έχετε.  Δώστε την ευκαιρία σε εσάς και στα παιδιά σας να ξεκουραστείτε και να δημιουργήσετε μαζί καινούργιες αναμνήσεις και μοναδικές στιγμές. Απολαύστε το!

Μοιραστειτε αυτο το αρθρο

Ακολουθήστε μας
elGreek