Τα αντιβιοτικά αναμφισβήτητα είναι ένα από τα θαύματα της ιατρικής επιστήμης καθώς «πολεμούν και σκοτώνουν» βακτήρια και ιούς θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό μας από διάφορες περιπέτειες υγείας.
Δρ. Χαρα Παπαγεωργιου

Δρ. Χαρα Παπαγεωργιου

Αντιβιοτικά και παιδιά: Τι προκαλεί η αχρείαστη χρήση;

Τα αντιβιοτικά αναμφισβήτητα είναι ένα από τα θαύματα της ιατρικής επιστήμης καθώς «πολεμούν και σκοτώνουν» βακτήρια και ιούς θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό μας από διάφορες περιπέτειες υγείας.

Στα παιδιά πριν την ενηλικίωση η χρήση αντιβιοτικών πρέπει να είναι ορθή και μετρημένη. Πάμε να γνωρίσουμε τους 4 πολύ σημαντικούς λόγους:

  1. Κάθε φορά που τα παιδιά λαμβάνουν αντιβιοτικά διατρέχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, διάρροια ή ακόμα και μια πιθανή αλλεργική αντίδραση.
  2. Ταυτόχρονα σκοτώνουν την φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού. Μικρόβια δηλαδή που ζουν στον οργανισμό μας και βρίσκονται σε αρμονία με αυτόν.
  3. Αυξάνουν την ανθεκτικότητα και έτσι την επόμενη φορά που το παιδί σας θα χρειαστεί πραγματικά ένα αντιβιοτικό τότε πιθανό να υποχρεωθεί ο γιατρός σας να του χορηγήσει κάποιο πολύ πιο «δυνατό» αντιβιοτικό.
  4. Το σημαντικότερο όμως είναι η δημιουργία ανθεκτικών στελεχών. Η άσκοπη ή λανθασμένη χορήγηση αντιβιοτικών δημιουργεί μικρόβια που δεν σκοτώνονται με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Τα μικρόβια αυτά διασπείρονται στην κοινότητα, από άνθρωπο σε άνθρωπο και προκαλούν μολύνσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο αν δεν γίνει κατορθωτή η καταπολέμηση του βακτηρίου με τα αντιβιοτικά που έχουμε στη διάθεση μας.  Αυτό αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας και τα κράτη έχουν σημάνει συναγερμό για να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία μας.  Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού σημαντική είναι η συνεισφορά των απλών ανθρώπων με την καλύτερη ενημέρωση τους για ορθότερη χρήση των αντιβιοτικών.

Εσείς σαν γονείς μπορείτε να βοηθήσετε σημαντικά στην αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών από παιδιά. Η συντριπτική πλειοψηφία των συχνών λοιμώξεων του παιδιού σας δεν χρειάζονται αντιβίωση γιατί οφείλεται σε ιούς!

Μοιραστειτε αυτο το αρθρο

Ακολουθήστε μας
elGreek